Uusia työkaluja oppilas- ja opiskeluhuoltoon nuorten mielenterveyden tukemiseksi
-

Julkaistu

Uusia työkaluja oppilas- ja opiskeluhuoltoon nuorten mielenterveyden tukemiseksi

Nuorten mielenterveysongelmien määrä on kasvanut huolestuttavasti, mikä näkyy koulujen oppilashuoltotyössä. Osana Pohjois-Savon POSOTE20-hanketta halutaan vahvistaa ennaltaehkäisevää toimintaa nuorten mielenterveyden tukemiseksi heidän arjessaan.

Varhainen tuki koulutusten keskiössä

Mielenterveysongelmat kuten masennus ja ahdistuneisuus ovat viime aikoina lisääntyneet nuorten keskuudessa. Osana POSOTE20-hanketta oppilas- ja opiskeluhuollon työntekijät saavat nyt kattavan menetelmäkoulutuksen juuri näiden nuorten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. 

KYS:n nuorten mielenterveystyön osaamiskeskus vastaa koulutuksesta Pohjois-Savon lisäksi koko KYS:n erityisvastuualueella eli Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa.

”Kun nuoren paha olo tunnistetaan ajoissa ja hän saa riittävästi tukea elämäntilanteeseensa, niin ongelmat eivät pääse vaikeutumaan liikaa. Kansallisesti on todettu, että ennaltaehkäisyyn tulisi panostaa nykyistä voimakkaammin ja tämän ongelman ratkaisuun olemme nyt keskittyneet näiden ennaltaehkäisevien koulutusten kautta. On tärkeä lisätä nuorten lähellä toimivien työntekijöiden valmiuksia tunnistaa ja tukea, jopa hoitaakin nuorten alkavia oireita,” kertoo nuorisopsykiatrian osastonylilääkäri Tarja Koskinen, KYS:ltä.

Laajasti hyötyä tutkitusti tehokkaista menetelmistä

Ennaltaehkäisevien menetelmien lisääminen on yksi kansallisen Tulevaisuuden sote-keskus-ohjelman tavoitteista. Uudistuksen myötä palvelujen painopistettä siirretään erikoissairaanhoidosta perustasolle ja ehkäisevään työhön. 

”Nuori hyötyy, kun saa kuormittavaan elämäntilanteeseen nopeasti apua tutussa ympäristössä. Koulutuksien kautta oppilas- ja opiskeluhuollon työntekijät saavat tutkitusti tehokkaan työkalun käyttöönsä ja lisäksi koko muu organisaatio hyötyy uudesta tietotaidosta”, Koskinen jatkaa.

Lisätietoja antavat,

KYS:n Nuorten mielenterveystyön osaamiskeskus, Tarja Koskinen, 044 717 5172, tarja.koskinen@kuh.fi ja

POSOTE20-hankkeen Lapsi-ja perhepalveluiden asiantuntija, Minna Rytkönen, 044 7142673, minna.rytkonen@pohjois-savo.fi

 

POSOTE20-hanke kattaa kaksi laajaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishanketta Pohjois-Savossa: sote-rakenneuudistuksen ja tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman. 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!