Tulppa-verkkovalmennus tuo tasa-arvoa hyvinvointialueellemme - yhä useamman on mahdollisuus osallistua kuntoutukseen sähköisesti
-

Julkaistu

Tulppa-verkkovalmennus tuo tasa-arvoa hyvinvointialueellemme - yhä useamman on mahdollisuus osallistua kuntoutukseen sähköisesti

Terveydenhoitaja Ulla Hintsanen Siilinjärveltä ja fysioterapeutti Heli Suhonen Varkaudesta kertoivat kokemuksia syyskuussa käynnistyneestä ensimmäisestä Tulppa-verkkovalmennuksesta valmentajan näkökulmasta.

”Tämä on uusi mahdollisuus perinteisen Tulppakuntoutuksen vaihtoehtona, jos sellaiseen osallistuminen ei ole mahdollista. Meillä Varkaudessa alkoi taas perinteinen Tulppa-kuntoutus pitkän koronatauon jälkeen” summaa Heli.

Ulla on iloinen, että verkkovalmennus antaa tasavertaisen mahdollisuuden kaikille hyvinvointialueen sepelvaltimotautiin sairastuneille osallistua valmennukseen.”Tunnelmat ennen etäryhmätapaamista jännitti aluksi mutta positiivisesti yllätti tosi aktiiviset osallistujat eikä tullut hiljaista hetkeä. Hienoa, että saimme mukaan vertaistukihenkilöitä ryhmätapaamiseen. Meillä on nyt ensimmäisessä valmennusryhmässä 10 osallistujaa” , Ulla kertaa.

Useita kymmeniä perinteisiä Tulppa-ryhmiä ohjanneelle Helille, kokemus oli erilainen ja etätapaaminen vaatii erilaisen lähestymistavan ryhmään. ”Etätapaamisesta jää helposti puuttumaan jotain. Täytyy ihan eri tavalla paneutua ja olla kartalla, ketä siellä lankojen päässä on verrattuna live-ryhmään”, pohtii Heli.

Mikä ja kenelle? Tulppa-verkkovalmennus on Pohjois-Savon terveydenhuollon järjestämää etäkuntoutusta sairaanhoitopiirin alueella asuville sepelvaltimotautia sairastaville.

Digitaalinen kuntoutus sisältää itsenäistä työskentelyä, terveydenhuollon ammattilaisen tukea sekä videovälitteisiä ryhmätapaamisia. Tulppa-valmennuksen kehittämisestä vastaa Suomen Sydänliitto. 

Miksi? Verkkovalmennuksen avulla kaikkialla Pohjois-Savossa voidaan tarjota täysin etäyhteyksin järjestettävää kuntoutusta mahdollisimman monelle sepelvaltimotautia sairastavalle. Meillä Pohjois-Savossa sepelvaltimotaudin sairastavuus on kuitenkin Suomen kärkeä.

Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan jokainen sepelvaltimotautia sairastava tulisi ohjata sydänkuntoutukseen, mutta tällä hetkellä Suomessa vain joka viides heistä saa sitä.

Miten pääsee? Terveydenhuollon toimipisteessä tulee olla valmiudet tarjota potilaalle erilaisia kuntoutuksen vaihtoehtoja. Jos tarjolla ei ole esimerkiksi perinteistä ”lähi”-Tulppa-valmennusta tai muuta kuntoutusta tai asiakas ei siihen sovellu, tulee tarjota Tulppa- verkkovalmennusta. Yhteydenotto vain Tulppa-valmentajaan, jolle annetaan asiakkaan henkilötiedot. Asiakkaalle annetaan ohje valmennukseen liittyen ja valmentaja avaa Terveyskylän Omapolulle rakennetun Tulppa valmennuspolun asiakkaalle. Asiakkaalla tulee olla käytössä tietokone tai älylaite sekä vahvan tunnistautumisen mahdollisuus verkkopalveluun.

Mitä sisältää? Terveyskylän omapolku palvelussa on 12-osainen itsenäisesti oppimisen kokonaisuus, joka sisältää luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa tietoa, erilaisia tehtäviä ja pohdinnan paikkoja.

Sisällössä voi edetä omaan tahtiin. Kuntoutuja voi ottaa koko valmennuksen ajan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen mieltään askarruttavissa asioissa.

Lisäksi kuntoutujalla on mahdollisuus osallistua ryhmämuotoisiin etätapaamisiin, joissa keskeisessä osassa on vertaistuki.

---

Tervetuloa mukaan Pohjois-Savon Tulppa- verkkovalmennuksen infoon tiistaina 18.10. klo 14.30 - 15.00!

Teams-linkki

---

Lisätietoa ja ohjeita


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!