Onnea Pohjois-Savo! - Tulppa -verkkovalmennus on nyt käytössänne
-

Julkaistu

Onnea Pohjois-Savo! - Tulppa -verkkovalmennus on nyt käytössänne

Terveyskylän kautta Suomen Sydänliiton kehittämää Tulppa-kuntoutuksen mallia voidaan tarjota yhä useammalle sepelvaltimotautia sairastavalle nyt myös Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on käynnistynyt Tulppa -verkkovalmennuksen pilottivaihe. Sydänliitto on kehittänyt niin sanotun Tulppa-kuntoutuksen henkilöille, joilla on sydän- ja verisuonisairaus, kuten sepelvaltimotauti tai aivoverenkiertohäiriö. Tulppa-kuntoutusta toteutetaan perusterveydenhuollossa pienryhmissä, jotka kokoontuvat viikoittain. Haasteena on ollut, ettei perinteistä Tulppa-kuntoutusta ole voitu toteuttaa korona-aikana ja toisaalta asiakkaita ei ole ollut aina riittävästi, jotta ryhmäkuntoutus olisi pystytty järjestämään.

Pohjois-Savossa perinteinen Tulppa-kuntoutus on siirretty nyt Terveyskylän Omapolulle, jolloin siihen voi osallistua täysin etänä. Etävalmennusta koekäytetään osana hyvinvointialueen kehittämistyötä. Samalla kerätään asiakas- ja ammattilaispalautteita ja päätetään keväällä 2023, onko tämä valmennuksen muoto, jonka haluamme juurruttaa osaksi sepelvaltimotautipotilaan hoitoketjua Pohjois-Savossa.

Itsenäistä tekemistä ja ryhmätapaamisia

Kuntoutuja kulkee valmennuksessa omaan tahtiinsa. Lisäksi valmentajat seuraavat kuntoutujan etenemistä ja vastaavat heiltä nouseviin kysymyksiin. Ryhmämuotoisia etätapaamisia järjestetään kuusi kuukautta kestävän valmennuksen aikana viisi kertaa.

”Valmennuspolku on jo käytössä Pohjois-Pohjanmaalla ja sieltä olemme saaneet loistavaa mallia toteutukseen. Pohjois-Savo rakentaa kuitenkin oman toimintatapansa tänne meidän ympäristöön sopivaksi. Tällä hetkellä valmennuspolulla toimii valmentajina sekä fysioterapeutteja että hoitajia ympäri Pohjois-Savoa” kertoo hankekoordinaattori Katja Soininen, Posote20 hankkeesta.

Tavoitteena tasa-arvo ja hoitosuositusten toteutuminen

Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan jokainen sepelvaltimotautia sairastava tulisi ohjata kuntoutukseen, mutta tällä hetkellä Suomessa vain joka viides heistä saa sitä. Nyt Tulppa- verkkovalmennus mahdollistaa paremmin pohjoissavolaisten sydänvalmennukseen.

Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus ja noin 10 % sepelvaltimotautipotilaista saa uuden sydäntapahtuman. Sepelvaltimotauti edellyttää koko eliniän kestävää lääkehoitoa sekä elintapahoidon ja riskitekijöiden hallintaa. Tässä onnistuminen näkyy potilaan sitoutumisessa omahoitoon. Se on keino vähentää uusia sydäninfarkteja ja -kuolemia ja ehkäistä myös muita valtimotaudin ilmentymiä, kuten aivoinfarkteja ja katkokävelyä.

Tulppa-kuntoutus - Sydänliitto (sydan.fi)


Lisätietoa ammattilaisille: hankekoordinaattori katja.soininen@kuh.fi

Lisätietoa asiakkaille: ota puheeksi terveydenhuollon vastaanotolla käydessäsi, saat lisätietoa valmennukseen osallistumisesta.


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!