Mitä mieltä Pohjois-Savolaiset ovat tulevasta hyvinvointialueesta? Asukaskyselystä ja osallisuustoiminnasta nousee esiin kolme tärkeää pointtia
-

Julkaistu

Mitä mieltä Pohjois-Savolaiset ovat tulevasta hyvinvointialueesta? Asukaskyselystä ja osallisuustoiminnasta nousee esiin kolme tärkeää pointtia

Pohjois-Savon hyvinvointialueen käynnistymisen kynnyksellä asukkaiden kuuleminen on ensisijaisen tärkeää. POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen järjestämään asukaskyselyyn vastasi 1134 ja Innoduel -pikakyselyyn 298 henkilöä. Kysyimme tietoa asukkaille tärkeistä palveluista, palveluiden sujuvuudesta, sähköisistä palveluista sekä tavoitteista osallisuuden edistämiselle. Järjestimme lisäksi keväällä kumppanuusilta -kiertueen, johon osallistui yli sata kuntien, järjestöjen, yrittäjien ja seurakuntien edustajaa sekä aluevaltuutettuja. Tietoa hyödynnetään hyvinvointialueen strategiatyöhön.

1. Ennaltaehkäisevyys ja varhaisen tuen palvelut nähdään tärkeimpinä

Panostus ehkäiseviin palveluihin, varhaiseen tukeen, palvelujen saamisen oikea-aikaisuuteen ja saavutettavuuteen nähtiin tärkeimpänä. Ihmisiä halutaan kohdeltavan samanarvoisena, kohtaamisten palveluissa oltava yhdenvertaista ja heikompien ääntä halutaan kuultavan palvelujen suunnittelemisessa sekä tarjoamisessa.

2. Perusterveydenhuollon tärkeys korostuu

Asukkaille tärkeimmät palvelut ovat perusterveydenhuollon lääkärin ja hoitajan vastaanotto sekä terveyteen liittyvät tutkimuspalvelut, päivystys- ja ensihoidon palvelut, terveysneuvonta- ja ohjaus. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon. Asukkaat, joilla on poikkeuksellinen elämäntilanne nostavat esiin äitiys- ja neuvolapalvelujen, kotihoidon, matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen merkitystä. Palvelujen sujuvuutta edistää parhaiten selkeä ja toimiva sähköinen palveluympäristö sekä hoito- ja palvelusuhteiden jatkuvuus.

3. Pohjois-Savossa uskotaan hyvinvointialueen mahdollisuuksiin

Kumppanuusilloissa nähtiin, että Pohjois-Savon hyvinvointialue vastaa tulevaisuuden haasteisiin olemalla rohkea palvelujen uudistaja ja osaamisen vahvistaja, asukkaita ja työntekijöitä osallistava sekä turvallinen ja luotettava toimija.

 

Pohjois-Savon asukaskysely (PDF)

 

Kooste kumppanuusilloista (PDF)

 

Nostoja kyselyistä (PDF)

 


Lisätietoja:

Anne Aholainen, Projektipäällikkö, osallisuus ja järjestöt, VTM, anne.aholainen@pohjois-savo.fi


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!