Sähköinen ajanvaraus – asiointia silloin kuin se parhaiten sopii Sinulle!
-

Sähköinen ajanvaraus – asiointia silloin kuin se parhaiten sopii Sinulle!

ke 5. lokakuuta 2022 11.15.00

Tuttua eikö?

Jokainen meistä osaa varmaan samaistua tähän tilanteeseen. Entä jos tämä hoituisikin sähköisesti ilman jonottelua ja silloin kun se asiakkaalle parhaiten sopii?

Arjessa käytämme sähköisen ajanvarauksen palveluita niin rutinoituneesti, ettemme oikeastaan enää edes huomaa tätä. Huomaan valitsevani jopa käyttämäni palvelun tällä perusteella ja varaan ajan sähköisesti niin kampaajalle kuin auton huoltoonkin, miksi en hyödyntäisi tätä samaa mahdollisuutta myös terveyspalveluissa. Voin tehdä ajanvarauksen terveyspalveluihin silloin kun se minulle sopii, olinpa sitten kotisohvalla tai kesämökkini verannalla. Sähköinen ajanvaraus mahdollistaa myös minulle entistä aktiivisemman roolin oman hyvinvointini edistämisessä. Pystyn valmistautumaan paremmin vastaanotolle sekä keskittymään asiointiin, kun ajankohta on sellainen, ettei minun tarvitse kiirehtiä esimerkiksi hakemaan lasta harrastuksista.

Sähköinen ajanvaraus mahdollistaa entistä paremmat sosiaali- ja terveyspalvelut

Sähköisten ajanvarausmahdollisuuksien hyödyntäminen helpottaa myös terveydenhuollon ammattilaisten arkea, vapauttamalla työaikaa ajanvarauksista ja puhelinpalveluista asiakastyöhön. Tämä vaikuttaa yllättävänkin paljon palveluiden sujuvuuteen ja tehostaa palveluita molempiin suuntiin. Sähköisen ajanvarauksen mahdollisuudet ovat tulevalla hyvinvointialueella eritasoiset eri toimijoilla.

Kysterissä sähköisen ajanvarauksen valmistelua on tehty jo vuosien ajan ja koronapandemia vauhditti kehitystä. Vuonna 2021 Kysterin asiakkaat pääsivät kokeilemaan sähköistä ajanvarausta ensimmäisen kerran. Silloin ajanvaraus mahdollisuus toteutettiin koronanäytteenottoon sekä -rokotuksiin. Kehitystyötä on jatkettu tänä vuonna. OmaKysteri-palvelussa voit tehdä sähköisen ajanvarauksen nyt viiteen eri palveluun. Palvelun kautta voit myös tarkistaa omat ajanvarauksen, varata, muokata tai perua tekemiäsi ajanvarauksia.

Kehittäminen vaatii yhteistä tahtotilaa

Palvelun kehittäminen on herättänyt vilkasta keskustelua ammattilaisten keskuudessa. Kehittäminen on haastanut alueemme terveydenhuollon ammattilaisia muokkaamaan tuttuja toimintatapoja sekä miettimään uudelleen asiakkaan roolia oman terveytensä edistäjänä. Kehittämistyöhön on osallistunut iso joukko ammattilaisia ja on ollut innostavaa huomata, miten avoimin mielin tähän kehittämiseen on suhtauduttu. Ideoita uusien palveluiden muuttamiseksi sähköisesti varattaviksi on tullut useita ja kehitystyötä tullaan jatkamaan edelleen. Sähköinen ajanvaraus halutaan mahdollistaa esimerkiksi niin äitiys- kuin lastenneuvoloissa, missä myös asiakkaat ovat toivoneet tätä asiointimahdollisuutta.  

Kehittämistyössä olemme oppineet, että palvelun juurruttaminen ja omaksuminen osaksi palvelurakennetta vaatii säännöllistä viestintää niin ammattilaisille kuin alueen asukkaille. Yhdessä tekeminen ei suinkaan lopu palvelun käyttöönottoon, vaan sen jälkeen haasteina ovat palvelun onnistunut ja säännöllinen markkinointi sekä palvelun tuoman lisäarvon tunnistaminen. Tulevaisuudessa, kun asioit sosiaali- ja terveyspalveluissa – selvitäthän, onko sähköinen ajanvaraus mahdollista ja hyödynnäthän sitä!


Päivi Soininen

Hanketyöntekijä, sähköinen asiointi ja etä- ja mobiilipalvelut/Kysteri

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: