Maksuton ehkäisy nuoren mielenterveyden edistäjänä
to 29. syyskuuta 2022 11.33.00
Raskauksien keskeytykset vähenemässä, syynä maksuttoman ehkäisyn tarjonta
Vuonna 2021 Pohjois-Savossa tehtiin 281 raskaudenkeskeytystä. Tämä oli 47 vähemmän kuin vuonna 2020. Erityisesti alle 20-vuotiaiden raskauden keskeytykset ovat vähentyneet viime vuosina. Yhtenä merkittävänä tekijänä on kuntien maksuttomien raskauden ehkäisymenetelmien tarjoaminen. Maksuttomien ehkäisymenetelmien järjestäminen vaihtelee kuitenkin paljon kunnittain, niin Pohjois-Savossa kuin valtakunnallisesti. Ehkäisymenetelmien valikoimassa, saannin pituudessa ja kriteereissä on paljon eroavaisuutta.
Maksuttoman ehkäisyn nykytila hyvinointialueellamme
Suomen hallitusohjelmassa valmistellaan lakia alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskauden ehkäisyn tarjoamisesta. Hyvinvointialueellamme on kokeiltu ja tutkittu, kuinka järjestämme ja kehitämme nuorten maksuttoman raskauden ehkäisyn palveluita. Teimme selvityksen Pohjois-Savon hyvinvointialueen maksuttoman raskauden ehkäisyneuvonnan nykytilasta ja osaamisesta. Saatujen tietojen pohjalta on tarkoitus kehittää alueen ehkäisyneuvontaa yhdenmukaisemmaksi.
Tein työelämälähtöisenä opinnäytetyönä POSOTE20 Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeeseen selvityksen Pohjois-Savon hyvinvointialueen maksuttoman raskauden ehkäisyneuvonnan nykytilasta ja perusterveydenhuollon ehkäisyneuvontaa toteuttavien terveydenhuollon ammattihenkilöiden osaamisesta. Selvityksen tuloksena kävi ilmi, että pohjoissavolaisten nuorten maksuttoman raskauden yhdenmukaisiin ehkäisyneuvonta palveluihin täytyy panostaa. Yhtenäistämistä tarvitaan seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden, yleisen ehkäisyneuvonnan kuin myös maksuttoman ehkäisyneuvonnan suhteen.
Yhdenmukaisuutta osaamisen kasvattamisella ja yhteistyöllä
Pohjois-Savon kunnissa tarjotaan niin lyhyt- kuin pitkävaikutteisiakin ehkäisymenetelmiä maksuttomasti. Jossakin kunnissa on lyhytvaikutteisia menetelmiä tarjottu minimissään 3–6 kuukautta maksuttomasti ja pisimmillään 25-vuoteen saakka. Pitkävaikutteisia menetelmiä tarjotaan kolmasosassa kunnista maksuttomasti. Pitkävaikutteisen menetelmän hyötynä on se, että ne vähentävät tehokkaammin tahattoman raskauksia. Ehkäisymenetelmän valinta tapahtuu ehkäisyneuvontaa antavan terveydenhuollon ammattihenkilön toimesta yhteistyössä asiakkaan kanssa. Valintaan liittyvät monet tekijät, ja näiden kartoitukseen tarvitaankin osaavaa ammattihenkilöstä.
Pohjois-Savon ehkäisyneuvonta asiakkaiden yhdenmukaisen palvelun saanninkin takia ehkäisyneuvontaa antavien terveydenhuollon ammattihenkilöiden osaamista on tarpeen kehittää. Raskauden ehkäisyyn perehtyneet hoitajat voivat hoitaa nuorten perusterveiden ehkäisyn liittyviä käyntejä suhteellisen itsenäisesti, mutta kuitenkin tiiviissä yhteistyössä lääkärin kanssa. Koulutettujen hoitajien on mahdollista ottaa enemmän vastuuta ehkäisyneuvonnasta. Ehkäisyneuvonta on tärkeä keskittää sinne missä on aiheeseen koulutettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä.
Uusi hyvinvointialue tuo uuden mahdollisuuden tasa-arvoisille palveluille
Tulevalla hyvinvointialueellamme on tarkoitus taata asiakkaille tasa-arvoisia ja -laatuisia sekä helposti saatavia ja saavutettavia palveluita. Nyt kysymyksenä onkin, miten nämä asiat huomioidaan maksuttoman raskauden ehkäisyn palveluita järjestettäessä. Ei voida olettaa, että joidenkin palvelut heikkenevät. Vai voidaanko?
Pohjois-Savon maakunnan alueella nuoret ovat saaneet maksutonta raskauden ehkäisyä hyvin eriarvoisesti. Tulevalla hyvinvointialueella palvelujen yhtenäistäminen tuottaa haastetta, koska kunnissa on hyvin erilaiset kriteerit maksuttoman raskauden ehkäisyn tarjoamisen suhteen. Hyvinvointialueellamme on turvattava maksuttoman raskauden ehkäisyn saanti ainakin entisten kriteerien mukaan. Tasa-arvoon vedoten koko maakuntaan tulisi tehdä yhtenäiset ohjeet maksuttoman raskauden ehkäisyn suhteen.
Pohjois-Savon yhtenäisen ehkäisyneuvonnan toimintaohjelmassa on huomioitava kansalliset ohjeet ja suositukset, sekä lait ja asetukset. Maksuton raskauden ehkäisyneuvonta on tiivis osa yleistä ehkäisyneuvontaa, joten yhdenmukaistamisessa on tärkeää käsitellä koko ehkäisyneuvontaa. Suositukset koko alueen maksuttoman raskauden ehkäisyn toteuttamisesta on tarpeen. Se toimisi myös tulevan lain täytäntöönpanon pohjana. Maksuton raskauden ehkäisy vaatii hyvinvointialueen päättäjiltä sitoutumista, koska maksuton raskauden ehkäisy tulee kuitenkin vaatimaan rahaa hyvinvointialueen kirstusta.
Panostukset ennaltaehkäisyyn ovat investointeja rahalliseen ja hyvinvoinnin kassaamme
Maksuton raskauden ehkäisy vähentää huomattavasti tahattomia raskauksia. Hyvään ehkäisyneuvontaan on panostettava, koska kansainväliset sekä suomalaiset tutkimukset osoittavat, että hyvä ehkäisyneuvonta sekä maksuton raskauden ehkäisy vähentää ei-toivottujen raskauksien määriä. Tärkeää olisi panostaa nyt ennaltaehkäisyyn. Hyvinvointialueella on tärkeää tarjota kaikille nuorille laajalla valikoimalla, yhtenäisin kriteerein maksuttomia raskauden ehkäisymenetelmiä!
Ulla Särkkä
Hyvinvointikoordinaattori YAMK -opiskelija, Savonia ammattikorkeakoulu
Perhekeskuspalveluiden hankesuunnittelija