Kun meistä kahdesta tulikin enemmän - Parisuhde perheessä
to elok. 25 11:56:00 2022
Alun huumaa
Parisuhteen alku on usein huumaavaa rakastumisvaihetta, jolloin yhdessä olo ja kaikki toisessa tuntuu juuri oikealta, helpolta ja ihanalta. Asioita jaetaan ja halutaan oppia tuntemaan toisen jokainen kolkka. Toisen seuraan ikävöidään, halutaan olla lähekkäin ja ikään kuin ”sopia samaan sukkaan”. Ajan kuluessa vaaleanpunaiset rakkauslasit samenevat ja kaikki toisessa ei olekaan pelkästään ihanaa. Syntyy erimielisyyksiä, riitoja ja haetaan paikkaa, ketä me olemme; yhdessä ja erikseen. Kyseessä on parisuhteen itsenäistymisen vaihe, mikä voi olla kriittinen parisuhteen jatkumisen kannalta. Selviytyminen itsenäistymisvaiheen tarjoamista myrskyistä vie parisuhteen rakkausvaiheeseen, minkä ihanteellisessa tilassa parisuhteen osapuolet ovat turvallisesti tasavertaisessa asemassa, ymmärtävät ja arvostavat toisiansa ja tulevat kuulluksi, sekä nähdyksi aidosti omina itsenään.
Kun kahdesta tulee kolme
Kun perhe kasvaa; kahdesta tuleekin kolme tai enemmän, parisuhde ja arki muuttuvat. Kuinka suuri muutos tuo onkaan, sitä on usein vaikeaa käsittää etukäteen, vaikka vauvan tulo olisikin iloinen ja odotettu asia. Vauva vie paljon huomioita, aikaa on vähemmän puolisolle ja joskus puoliso voi kokea jopa mustasukkaisuutta tilanteessa. Pikkulapsiarki tarjoilee niukempia yöunia, itkuja ja intensiivistä eloa lapsen/lapsien hyvinvointia turvaten. Parhaimmillaan toki myös ilon ja onnen hetkiä.
Vanhempien kahdenkeskinen aika usein väistämättä vähenee ja näin ollen parisuhde jää helposti lapsiperhearjen jalkoihin. Arki rullaa tiiminä, mutta aikuisten välisestä kohtaamisesta saattaa puuttua aiemmin vallinnut taika. Keskustelut vähenevät ja teemme omia tulkintoja niin tilanteista, kuin kumppanista. Kuulluksi ja nähdyksi tulemisen kokemus voi uupua ja helposti ajaudumme negatiivisen vuorovaikutuksen kehälle. Kun toisen ihmisen kohtaaminen arjen tilanteissa jää, usein tämän myötä myös muu läheisyys, kosketukset ja halu olla toisen kanssa lähekkäin vähenevät. Mikäli vanhempien parisuhde tulehtuu, se heijastelee usein myös muuhun perheeseen. Se miten me olemme toisillemme parisuhteessa läsnä, mallintaa parisuhdemallia myös lapsillemme. Vanhempien hyvä parisuhde on lapsen koti ja näin ollen sitä pitäisi lempeydellä vaalia.
Vaalitaan parisuhdetta
Mikäli parisuhteen taika tuntuu olevan hukassa, tarkastelkaa seuraavia asioita:
1) Keskustelu. Katso kumppania silmiin, kun puhut hänelle. Sano ääneen, älä oleta. Ole valmis kuulemaan myös kumppanin mielipide.
2) Arvostus. Muistetaan myös se itsestään selvä arkipuhe; ”Huomenta.” ”Hyvää yötä.” ”Kiitos.” ”Anteeksi.” On myös kiva kuulla välillä, ”Näytät kivalle.” ”Olet rakas ja tärkeä.” Älä pidä toista itsestään selvyytenä ja osoita myös, että arvostat kumppaniasi.
3) Riitatilanteet. Mikäli parisuhde on turvallinen, riitatilanteita ei pitäisi tarvita pelätä. On kuitenkin hyvä osata rakentavan riitelyn taidot. Vältä syyttelyä ja sinä -puhetta; ”Sinä et koskaan…” ja käytä enemmän minä -puhetta; ”Minua harmittaa…”
4) Kosketus. Huolehtikaa kosketuksesta silloin, kun toisen lähellä on hyvä olla. Hipaise olkapäätä, ota kiinni kädestä, halaa tai suutele. Tämänkaltainen koskettaminen sopii arjen askareiden väliinkin. Intiimimpi kosketus odottaa kahdenkeskistä aikaa.
5) Yhteinen aika. Huolehtikaa, että kohtaatte. Miettikää, mitä voitte tehdä yhdessä päivittäin. Näitä asioita voivat olla esimerkiksi yhteiset ateriat, keskustelut lenkkeily ja saunominen. Mitä voitte tehdä ehkä viikkotasolla tai ehkä kerran kuussa? Kalenteroikaa treffit, tai jotakin mitä odottaa yhdessä ja sitoutukaa suunnitelmiin.
Jos tuntuu, etteivät omat keinot riitä, myös parisuhteeseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä perheneuvojiin. Lapinlahdella Perhekeskuksen ohjaus ja neuvonta p. 040 488 3041 ma-pe klo 9-12 tai vaihtoehtoisesti voit jättää sähköisen yhteydenottopyynnön sinulle sopivana aikana.
Lotta Bovellan
lotta.bovellan@lapinlahti.fi
Perheneuvoja, terveydenhoitaja-kätilö Lapinlahdelta