Lasten ja perheiden ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen saatavuus ja palveluun pääsy
-

Projektin tavoitteena on siirtää painopistettä korjaavista ja raskaammista lasten, nuorten ja perheiden palveluista kevyempiin ja ennaltaehkäiseviin, jotta apua saadaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen kuin ongelmat kasautuvat ja pitkittyvät.

Ratkaisuja etsitään pilotoimalla keskitettyä neuvonta- ja ohjausmallia, sekä laajentamalla monitoimijaisen yhteistyömallin käyttöönottoa. Lisäksi pilotoidaan kasvatus- ja perheneuvonnan matalan kynnyksen toimintamuotoja, sekä ammatillista johtamista. Lisäksi kehityskohteina ovat neuvolan perhetyö, lastensuojelun ja perhekeskuksen monitoimijainen arviointi ja yhteistyö, sekä perhekeskusmenetelmien käyttöönoton edistäminen ja juurruttaminen.

Tällä hetkellä lapset, nuoret ja perheet eivät saa apua ja tukea haasteisiinsa riittävän ajoissa. Haasteet vaikeutuvat ja ongelmat kasautuvat, josta aiheutuu  hoidon pitkittymistä ja näiden myötä myös kustannusten kasvamista. Lasten, nuorten ja perheiden palvelut ovat pirstaleisia ja asiakkaat joutuvat hakemaan ja etsimään palveluita monesta paikasta. Tämä johtaa  siihen, että asiakas ei löydä oikeaa palvelua riittävän ajoissa, tai käyttää päällekkäisiä palveluita.

Matalan kynnyksen ohjauksella ja neuvonnalla voidaan auttaa eteenpäin ilman, että palvelun tarvetta välttämättä edes syntyy. Mitä varhaisemmin ja oikea-aikaisemmin palvelu ja asiakas kohtaavat, sitä tehokkaampaa on hoito ja sitä ja sitä halvemmaksi palvelu tulee.

Projektin vastuuhenkilöt

Tätä projektikokonaisuutta johtaa Anne-Leena Pellikka. Mukana ovat myös perhekeskuskehittäjät sekä yhteistyökumppanit perhekeskusverkostoissa.

Lisätietoja antaa

Pellikka, Anne-Leena

Projektipäällikkö

 

Aiheesta blogissamme:

Monialainen vanhempainilta toi perheet ja lähialueen toimijat yhteen Iisalmessa

Iisalmessa järjestettiin monitoimijaisen yhteistyön merkeissä koko perheen yhteinen vanhempaintapahtuma lauantaina 23.4.2022 Päiväkoti Simpukassa. Tapahtuman suunnittelu lähti liikkeelle POSOTE20-hankkeen vanhempien ryhmämuotoisen toiminnan kehittämisestä osana perhekeskustoimintaa.

Mielenterveyspalveluiden tärkeys korostuu Pohjois-Savossa

Aluevaltuutettu Kaisa Kantele ja varavaltuutettu Senni Martikainen nostivat esiin Pohjois-savolaisten mielenterveyspalveluiden tärkeyden hyvinvointialueen palvelustrategiaa ja asukkaiden palveluita suunniteltaessa.

Pohjoissavolaiset vanhemmat huomio - ääntänne kaivataan palveluiden kehittämisessä

POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa toteutetaan perhekeskuskehittämiseen liittyvä kysely, joka on suunnattu pohjoissavolaisille vanhemmille. 

Pyydä apua mielummin heti tai liian aikaisin

Lapsiperhearjessa asiat harvoin menevät niinkuin on suunniteltu. Kun aikataulut pettävät ja lapsen mielessä on aamulla päiväkotiin lähtiessä täysin muut suunnitelmat kuin pukeminen ja ajallaan lähtö, saattavat tällaiset tapahtumat pitkään jatkuvana alkaa kuormittamaan vanhempaa ja aiheuttamaan stressiä. Matalan kynnyksen avulle ja tuelle on selvästi kysyntää ja tarvetta nykypäivän perheissä..

Neuvontaa ja ohjausta lasten, nuorten ja perheiden arjen tueksi

POSOTE20 Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen toisen vaiheen myötä käynnistyi lasten, nuorten ja perheiden neuvonnan ja ohjauksen pilotti kymmenessä kunnassa Pohjois-Savon alueella. Neuvonta ja ohjaus on hyvin matalan kynnyksen palvelu, joka tarjoaa varhaista tukea lasten, nuorten ja perheiden arkeen.