Projektin tavoitteena on siirtää painopistettä korjaavista ja raskaammista lasten, nuorten ja perheiden palveluista kevyempiin ja ennaltaehkäiseviin, jotta apua saadaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen kuin ongelmat kasautuvat ja pitkittyvät.
Ratkaisuja etsitään pilotoimalla keskitettyä neuvonta- ja ohjausmallia, sekä laajentamalla monitoimijaisen yhteistyömallin käyttöönottoa. Lisäksi pilotoidaan kasvatus- ja perheneuvonnan matalan kynnyksen toimintamuotoja, sekä ammatillista johtamista. Lisäksi kehityskohteina ovat neuvolan perhetyö, lastensuojelun ja perhekeskuksen monitoimijainen arviointi ja yhteistyö, sekä perhekeskusmenetelmien käyttöönoton edistäminen ja juurruttaminen.
Tällä hetkellä lapset, nuoret ja perheet eivät saa apua ja tukea haasteisiinsa riittävän ajoissa. Haasteet vaikeutuvat ja ongelmat kasautuvat, josta aiheutuu hoidon pitkittymistä ja näiden myötä myös kustannusten kasvamista. Lasten, nuorten ja perheiden palvelut ovat pirstaleisia ja asiakkaat joutuvat hakemaan ja etsimään palveluita monesta paikasta. Tämä johtaa siihen, että asiakas ei löydä oikeaa palvelua riittävän ajoissa, tai käyttää päällekkäisiä palveluita.
Matalan kynnyksen ohjauksella ja neuvonnalla voidaan auttaa eteenpäin ilman, että palvelun tarvetta välttämättä edes syntyy. Mitä varhaisemmin ja oikea-aikaisemmin palvelu ja asiakas kohtaavat, sitä tehokkaampaa on hoito ja sitä ja sitä halvemmaksi palvelu tulee.
Projektin vastuuhenkilöt
Tätä projektikokonaisuutta johtaa Anne-Leena Pellikka. Mukana ovat myös perhekeskuskehittäjät sekä yhteistyökumppanit perhekeskusverkostoissa.
Lisätietoja antaa
Aiheesta blogissamme:
Lapsen oikeus on aikuisen velvollisuus
Kesälomamatkalla istuskelin puiston laidalla. Pieni, arviolta 3-vuotias lapsi itki liukumäen alla kovaäänisesti. Aikuisia ei näkynyt lähettyvillä. Mietin, onko lapsi puistossa ilman huoltajaa ja silmäilin puistossa olevia aikuisia. Itku jatkui ja totesin mielessäni, että olisi mentävä kysymään lapselta, mikä hätänä. En ehtinyt nousta, kun ohikulkija jo kumartui kysymään tätä lapselta. Kauempaa joku huikkasi, että kyseessä on tahtoikäisen mielenilmaus. Kävi myös ilmi, että huikkaaja oli lapsen huoltaja
THL - Työryhmä: kasvatus- ja perheneuvonta on palautettava perheiden varhaisen tuen sosiaalipalveluksi
Kasvatus- ja perheneuvonnan ydintehtävä on tukea perheen vanhempia, lasten kasvua ja kehitystä sekä perheen ihmissuhteita, korostaa kasvatus- ja perheneuvonnan kehittämistä pohtinut valtakunnallinen työryhmä. Sen mukaan kasvatus- ja perheneuvonta on lapsille ja perheille varhaista tukea tarjoava sosiaalipalvelu. Varhaisen tuen vahvistaminen ja palvelujen yhdenmukaistaminen ovat olleet sote-palvelujen kehittämisen keskeisiä tavoitteita.
Miltä näyttää perhekeskusverkostomme lähisuhdeväkivallan tuntemus, työyhteisöjen toimintatavat ja koulutustarpeet Pohjois Savossa? Lähisuhdeväkivallan kysely selvittää tilannetta
Kyselyn tavoitteena oli saada tietoa, kuinka lähisuhdeväkivaltaa tällä hetkellä ehkäistään eri lapsia, nuoria ja perheitä tavoittavissa palveluissa ja toiminnoissa, ja millaisia ohjeita ja valmiuksia on lähisuhdeväkivallan puheeksiottoon tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden tai käyttäneiden ohjaamisesta tai saattamisesta sopivaan palveluun. Kyselyn tulosten avulla voidaan kehittää toimintaa nykytilanteen pohjalta ja suunnata koulutusta ja tiedotusta nykyistä paremmin niin työntekijöille kuin esihenkilöillekin.
Apua! Miten selviän kesästä? Kesäloma voi tuoda haaveiden mukana myös kovia paineita perheisiin
Kesään liitetään pitkän talven aikana odotuksia, toiveita ja unelmia. Odotettuun kesään ja mahdolliseen lomaan liittyy ihania odotuksia, mutta se voi olla myös toiveiden törmäyspiste. Perhekeskuksen neuvonta ja ohjaus palvelusta lähdimme miettimään millaisia paineita kesään voi perheissä liittyä.
Apua siellä, missä sitä eniten tarvitaan – Psykiatriset sairaanhoitajat aloittavat toimintansa osassa Pohjois-Savon alueen kouluissa
Osana POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen Lasten ja nuorten mielenterveyden tuen ja hoidon saatavuus sekä hoitoon pääsy -projektia järjestetään kokeilu, jossa Pohjois-Savon alueen kouluihin jalkautuu psykiatrisia sairaanhoitajia auttamaan masennus- ja ahdistusoireista kärsiviä lapsia ja nuoria. Hankesuunnittelija Pauliina Rissanen on koonnut lähes vuoden verran pohjatietoa ja verkostoja kokeilun onnistumiseksi.