Lasten ja perheiden ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen saatavuus ja palveluun pääsy
-

Projektin tavoitteena on siirtää painopistettä korjaavista ja raskaammista lasten, nuorten ja perheiden palveluista kevyempiin ja ennaltaehkäiseviin, jotta apua saadaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen kuin ongelmat kasautuvat ja pitkittyvät.

Ratkaisuja etsitään pilotoimalla keskitettyä neuvonta- ja ohjausmallia, sekä laajentamalla monitoimijaisen yhteistyömallin käyttöönottoa. Lisäksi pilotoidaan kasvatus- ja perheneuvonnan matalan kynnyksen toimintamuotoja, sekä ammatillista johtamista. Lisäksi kehityskohteina ovat neuvolan perhetyö, lastensuojelun ja perhekeskuksen monitoimijainen arviointi ja yhteistyö, sekä perhekeskusmenetelmien käyttöönoton edistäminen ja juurruttaminen.

Tällä hetkellä lapset, nuoret ja perheet eivät saa apua ja tukea haasteisiinsa riittävän ajoissa. Haasteet vaikeutuvat ja ongelmat kasautuvat, josta aiheutuu  hoidon pitkittymistä ja näiden myötä myös kustannusten kasvamista. Lasten, nuorten ja perheiden palvelut ovat pirstaleisia ja asiakkaat joutuvat hakemaan ja etsimään palveluita monesta paikasta. Tämä johtaa  siihen, että asiakas ei löydä oikeaa palvelua riittävän ajoissa, tai käyttää päällekkäisiä palveluita.

Matalan kynnyksen ohjauksella ja neuvonnalla voidaan auttaa eteenpäin ilman, että palvelun tarvetta välttämättä edes syntyy. Mitä varhaisemmin ja oikea-aikaisemmin palvelu ja asiakas kohtaavat, sitä tehokkaampaa on hoito ja sitä ja sitä halvemmaksi palvelu tulee.

Projektin vastuuhenkilöt

Tätä projektikokonaisuutta johtaa Anne-Leena Pellikka. Mukana ovat myös perhekeskuskehittäjät sekä yhteistyökumppanit perhekeskusverkostoissa.

Lisätietoja antaa

Pellikka, Anne-Leena

Projektipäällikkö

 

Aiheesta blogissamme:

Kohtaamisia ja osaamista Lapset puheeksi -menetelmäkoulutuksessa

Lapset puheeksi -menetelmä on tutkittu toimivaksi ja vaikuttavaksi menetelmäksi perheiden ylisukupolvisen pärjäävyyden lisäämiseen. Lisäksi menetelmä lisää tutkitusti työn iloa ja merkityksellisyyden kokemusta sitä käyttävien ammattilaisten keskuudessa. Jo kolmipäiväisen koulutuksen puolivälissä olen huomannut tämän olevan totta myös omalla kohdalla. Työn imu on lisääntynyt omassa työssä, kun uuden menetelmän vaikuttavuudesta on lukenut ja sen hyötyjä omaan työhön on ehtinyt itse jo näkemäänkin näin lyhyessä ajassa.

Lapset puheeksi- menetelmä tukee lasten ja perheiden pärjäävyyttä erityisesti arjen muutostilanteissa ja haasteissa

Lapset puheeksi -menetelmä koostuu Lapset puheeksi - keskustelusta, jonka jälkeen voidaan tarvittaessa koota neuvonpito perheen asian äärelle. Pohjois-Savossa on päätetty ottaa Lapset puheeksi -menetelmä (LP) systemaattisesti käyttöön perhekeskusverkostoon.

Lapset puheeksi -menetelmän teemat sopivat kaikkiin kohtaamisiin vanhempien kanssa - heidän hakiessaan apua omiin tai perheen ongelmiin

Olen paljon lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevä perusterveydenhuollon lääkäri ja työskennellyt samalla terveysasemalla Pielavedellä 1980-luvun puolivälistä alkaen. Sitä kautta suvut sekä perheet toisessa, kolmannessakin polvessa ovat tulleet tutuiksi paitsi iloineen myös ongelmineen. Se on syy, miksi olen jo 20 vuotta pohtinut psykososiaalisten ongelmien ylisukupolvista kertautumista ja pyrkinyt kehittämään omaa sekä perusterveydenhuollon työtä, jotta voisimme auttaa, tukea vanhempia haastavissa elämäntilanteissa sekä löytää yhdessä ehkä uuden polun tulevaisuuteen.

Mikä ihmeen resilienssi?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuuluu sanonta. Niinpä resilienssilläkin on. Yksi kutsuu sitä sinnikkyydeksi, toinen joustavuudeksi, kolmas selviytymiskyvyksi ja joku pärjäävyydeksi. Yksi määritelmä on, että resilienssi on kykyä selviytyä yllättävissä ja vaikeissa tilanteissa. Toisaalta myös vaikeat elämäntilanteet ja niistä selviytyminen kasvattavat lisää resilienssiä. Tämähän on hieno uutinen, eikö totta?

Kun meistä kahdesta tulikin enemmän - Parisuhde perheessä

Parisuhde on yksi merkittävimmistä ihmissuhteista elämämme varrella ja näin ollen sen vaikutuspinta ulottuu vahvasti myös yksilöiden hyvinvointiin.