Projektissa tavoitteena on kehittää, kokeilla ja ottaa käyttöön uudenlaisia toimintamalleja, jotta lapset ja nuoret saavat mielenterveyden tukea ja hoitoa oikea-aikaisesti ja lähellä omaa toimintaympäristöä. Tarkoituksena on vastata alueellisesti tunnistettuun mielenterveyden sairastavuuteen ja toisaalta nuorten mielenterveyspalveluiden, erityisesti erikoissairaanhoidon kuormittuneisuuteen vahvistamalla hoidon porrastusta.
Lopputuotoksena syntyy kuvaus lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden hoitopolusta pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Lisäksi nuorten mielenterveyden ongelmiin vastaamiseksi on luotu uudenlainen hoitopolku, jolloin avun saa lähellä, eli, koulussa ja kotona, oikea-aikaisesti ja jonottamatta. Kun ongelmiin kyetään vastaamaan varhaisessa vaiheessa, eivät tilanteet pääse kriisiytymään. Näin tarve erikoissairaanhoitoon vähenee ja jonot purkautuvat.
Pohjois-Savon alueella nuorilla on paljon mielenterveysongelmia. Nuorten mielenterveysongelmien hoito painottuu erikoissairaanhoitoon, joka on ruuhkautunut. COVID19-pandemia on yhä vaikeuttanut nuorten tilannetta ja tuen sekä hoidon tarve on kasvanut entisestään. Perustason palveluita on saatavilla huonosti ja aikaa erikoissairaanhoitoon joudutaan odottamaan useita kuukausia.
Projektin vastuuhenkilöt
Projektia työstetään yhteistyössä erikoissairaanhoidon sekä hyvinvointialueen kuntien sosiaali-, terveys – ja sivistystoimien kanssa. Tästä projektikokonaisuudesta vastaa Sanna Kukkonen.
Lisätietoja antaa
Kukkonen, Sanna
Aiheesta blogissamme:
Maksuton ehkäisy nuoren mielenterveyden edistäjänä
Viime aikoina nuorten mielenterveyden haasteet ovat olleet paljon pinnalla. Haasteet ovat monisyisiä, mutta ratkaisuja saattaa löytyä hyvinkin arkisista asioista. Olen ehkäisyneuvolassa työskennellessäni nähnyt miten ehkäisyyn liittyvät asiat voivat olla nuorten mielenterveyttä horjuttavia. Nuoret esimerkiski murehtivat sitä, onko heillä toimiva ehkäisy ja voiko siihen luottaa. Minun huoleni koskee nuorten maksutonta ehkäisyneuvontaa ja sitä, onko kaikilla nuorilla tasa-arvoinen mahdollisuus saada ehkäisyä.
Nepsy-tiimi neuropsykiatrisesti oirelevien ja diagnoosin saaneiden tukena
Olemme tehneet kevään aikana töitä moniammatillisesti Leppävirran, Varkauden ja Joroisten kuntien työntekijöiden kanssa. Tapaamisilla eri yksiköiden ja eri alojen työntekijöiden kanssa keskustelimme siitä, millaista tukea neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelvät kaipaavat. Esiin nousee vahvasti moniammatillisen yhteistyön tärkeys. Haasteena ovat repaleiset palvelupolut ja epäselvä vastuunjako nepsy-tarpeita omaavien lasten, nuorten ja perheiden kohdalla. Huolta kannetaan siitä, riittävätkö nykyiset valmiudet tukea nepsy-tarpeissa, kun nuo tarpeet ovat kasvussa.
Yhdessä aika ja Lapset puheeksi- menetelmä - Yhdessä vai erikseen?
Yhdessä aika- toimintamallilla ja Lapset puheeksi- menetelmällä on paljon yhtäläisyyksiä, jonka vuoksi niiden käyttäminen rinnakkain ja limittäin on ennemmin mahdollisuus kuin uhka.
Kohtaamisia ja osaamista Lapset puheeksi -menetelmäkoulutuksessa
Lapset puheeksi -menetelmä on tutkittu toimivaksi ja vaikuttavaksi menetelmäksi perheiden ylisukupolvisen pärjäävyyden lisäämiseen. Lisäksi menetelmä lisää tutkitusti työn iloa ja merkityksellisyyden kokemusta sitä käyttävien ammattilaisten keskuudessa. Jo kolmipäiväisen koulutuksen puolivälissä olen huomannut tämän olevan totta myös omalla kohdalla. Työn imu on lisääntynyt omassa työssä, kun uuden menetelmän vaikuttavuudesta on lukenut ja sen hyötyjä omaan työhön on ehtinyt itse jo näkemäänkin näin lyhyessä ajassa.
Lapset puheeksi- menetelmä tukee lasten ja perheiden pärjäävyyttä erityisesti arjen muutostilanteissa ja haasteissa
Lapset puheeksi -menetelmä koostuu Lapset puheeksi - keskustelusta, jonka jälkeen voidaan tarvittaessa koota neuvonpito perheen asian äärelle. Pohjois-Savossa on päätetty ottaa Lapset puheeksi -menetelmä (LP) systemaattisesti käyttöön perhekeskusverkostoon.