Projektissa tavoitteena on kehittää, kokeilla ja ottaa käyttöön uudenlaisia toimintamalleja, jotta lapset ja nuoret saavat mielenterveyden tukea ja hoitoa oikea-aikaisesti ja lähellä omaa toimintaympäristöä. Tarkoituksena on vastata alueellisesti tunnistettuun mielenterveyden sairastavuuteen ja toisaalta nuorten mielenterveyspalveluiden, erityisesti erikoissairaanhoidon kuormittuneisuuteen vahvistamalla hoidon porrastusta.
Lopputuotoksena syntyy kuvaus lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden hoitopolusta pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Lisäksi nuorten mielenterveyden ongelmiin vastaamiseksi on luotu uudenlainen hoitopolku, jolloin avun saa lähellä, eli, koulussa ja kotona, oikea-aikaisesti ja jonottamatta. Kun ongelmiin kyetään vastaamaan varhaisessa vaiheessa, eivät tilanteet pääse kriisiytymään. Näin tarve erikoissairaanhoitoon vähenee ja jonot purkautuvat.
Pohjois-Savon alueella nuorilla on paljon mielenterveysongelmia. Nuorten mielenterveysongelmien hoito painottuu erikoissairaanhoitoon, joka on ruuhkautunut. COVID19-pandemia on yhä vaikeuttanut nuorten tilannetta ja tuen sekä hoidon tarve on kasvanut entisestään. Perustason palveluita on saatavilla huonosti ja aikaa erikoissairaanhoitoon joudutaan odottamaan useita kuukausia.
Projektin vastuuhenkilöt
Projektia työstetään yhteistyössä erikoissairaanhoidon sekä hyvinvointialueen kuntien sosiaali-, terveys – ja sivistystoimien kanssa. Tästä projektikokonaisuudesta vastaa Sanna Kukkonen.
Lisätietoja antaa
Kukkonen, Sanna
Aiheesta blogissamme:
Yksilöstä ympäristöön ja rakenteisiin - Rakenteellisen sosiaalityön äärellä
”Mitä se on?” Kysymys nousee usein esille joko ääneen lausuttuna tai kuvastuu keskustelukumppanin katseesta puhuttaessa rakenteellisesta sosiaalityöstä. Sosiaalityön ja sosiaalihuollossa tehtävän työn kuvaaminen on ajoittain haasteellista. Se johtuu työn monialaisesta luonteesta ja joustavasta asiantuntijuudesta. Tämä on sosiaalihuollon asiantuntijuuden vahvuus sekä haaste.
Jos haluat mennä nopeasti, mene yksin - Jos haluat mennä pitkälle, mene Yhdessä
Olemme työskennelleet pian 26 kuukautta työparina perhekeskuskehittämisen parissa. Lempilapsiamme ovat olleet Yhdessä aika- ja perhekeskuksen ohjaus ja neuvonta- mallit, joiden kuvaamista ja käyttöönottoa olemme edistäneet arkityössämme. POSOTE20 tulevaisuuden sote-keskus-hanke on ollut puitteet ja raamit luova kotipesämme.
Kun asiakas kokee tulleensa kuulluksi ja kohdatuksi - Käynti kerrallaan -menetelmä parantaa niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin kokemusta
Hyvinvointialueemme koko kasvatus- ja perheneuvonnan henkilöstölle sekä kokeiluluontoisesti myös aikuisten perustason mielenterveys- ja päihdetyöntekijöille aukesi mahdollisuus kartuttaa osaamistaan Käynti Kerrallaan -menetelmän koulutuksen muodossa. Miltä menetelmän käyttöön ottaminen arjessa on tuntunut? Mitä se on vaatinut? Minkälaisia tuloksia on saatu aikaan? Alustavat tulokset ovat olleet varsin lupaavia. Keräsimme tuntemuksia menetelmäkoulutukseen osallistuneilta.
Kohtaamispaikkana Walkkerin Olkkari - Näin aikuiset voivat luoda turvallisen tilan nuorille
Perjantaina 11.11. Varkauden ja Joroisten perhekeskuksen ohjaus ja neuvonta jalkautui Nuorten Talolle, jossa järjestettiin syksyn ensimmäinen Walkers-ilta nuorisotilassa. Walkers on Aseman Lapset ry:n kehittämä toiminta ja Varkauden kaupungin nuorisopalvelut vastaa sen paikallisesta toiminnasta. Walkers on ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten läsnäoloon.
Miltä näyttävät hyvinvointialueemme kokeilut opiskelijan silmin? Katsaus perhekeskuksen pilotteihin opinnäytetyön ja harjoittelun merkeissä
Sosionomiopintojen viimeiseen opiskeluvuoteen kuuluu sekä opinnäytetyön tekeminen että viimeinen syventävä kehittämistyön harjoittelu. Opinnäytetyön aiheeksi parini kanssa valitsimme ”Varkauden ja Joroisten perhekeskustyöntekijöiden kokemuksia ja tuen tarpeita toiminnan muutoksessa”.