Pyydä apua mielummin heti tai liian aikaisin
-

Julkaistu

Pyydä apua mielummin heti tai liian aikaisin

Lapsiperhearjessa asiat harvoin menevät niinkuin on suunniteltu. Kun aikataulut pettävät ja lapsen mielessä on aamulla päiväkotiin lähtiessä täysin muut suunnitelmat kuin pukeminen ja ajallaan lähtö, saattavat tällaiset tapahtumat pitkään jatkuvana alkaa kuormittamaan vanhempaa ja aiheuttamaan stressiä. Matalan kynnyksen avulle ja tuelle on selvästi kysyntää ja tarvetta nykypäivän perheissä..


Kuva: William Fortunato (Pexels, kuvituskuva)

Ei niin pientä asiaa, etteikö voisi ottaa yhteyttä

Stressi ja stressaavat tilanteet ovat lapsiperheissä väistämättömiä. Kun arki alkaa kuormittamaan liikaa, saatamme tuntea olomme riittämättömäksi ja tuntea jopa olomme epäonnistuneeksi. Kynnys avun kysymiseen on myös monesti liian suuri. Avun kysymisessä ei kuitenkaan ole mitään hävettävää. Vanhan sananlaskun mukaan "lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä". Jokainen meistä kaipaa toisinaan apua ja tukea lapsiperhearjessamme. Moni varmasti kokisikin helpotusta jos tietäisi, että minkä tahansa haasteen kohdatessa pääsisi keskustelemaan asiasta matalalla kynnyksellä.

Lapsiperheiden ohjaus ja neuvonta antaa mahdollisuuden miettiä omia haasteita ja pulmia toisen ihmisen kanssa. Ei ole niin pientä tai isoa asiaa etteikö siitä voisi soittaa ja keskustella. Pahinta on jäädä yksin ajatustensa kanssa haastavassa tilanteessa. Älä siis jää miettimään yksin tai odottamaan, että asia ratkeaa itsestään. Ajan kanssa asiat usein vain mutkistuvat. Ota yhteyttä ja pyydä apua mieelummin liian aikaisin tai jopa heti.

Yhden puhelun taktiikka

Ohjauksen ja neuvonnan puhelimeen voivat soittaa lapsi itse, nuoret, vanhemmat tai perheen kanssa työskentelevä ammattilainen tai vapaaehtoinen. Palvelussa pyritään yhden puhelun taktiikkaan. Palvelun perheneuvojat soittavat ja selvittävät tarvittaessa asioita perheen apuna. Yhteydenoton myötä on tarkoitus tukea perhettä ratkomaan ajankohtaisia haasteita matalalla kynnyksellä ja tarvittaessa mukaan otetaan eri alan toimijoita. Kyseessä voi olla esim. koulun henkilökunta, varhaiskasvatus, perhepalvelut, yhdistykset tai vaikka seurakunta. Asioissa edetään aina asiakkaan ehdoilla ja luvalla. Joskus asia tai huoli hoituu jo perheneuvojan kanssa käydyllä yhdellä puhelulla.

Lapsiperheiden neuvonta ja ohjaus -yhteydenoton avulla perhe pyritään ohjaamaan oikeanlaisen avun piiriin. Esimerkkinä seurakuntien tai järjestöjen tuki sekä perheen välisissä vuorovaikutuspulmissa kasvatus -ja perheneuvonta. Mikäli perhe niin haluaa voidaan kutsua koolle Yhdessä aika -tapaaminen, jossa perheen hyväksymät asiantuntijat tulevat pohtimaan tilannetta yhdessä vanhempien kanssa. Yhdessä tapaamalla saadaan enemmän aikaan, eikä perheen tarvitse käydä useassa tapaamisessa.

Pilotti käynnistynyt läntisellä alueella

Palvelua pilotoidaan läntisellä alueella, jotta nähdään voisiko se toimia jatkossa myös hyvinvointialueelle siirryttäessä vuoden 2023 alussa. SawoGrow -alueeseen kuuluvat Keitele, Pielavesi, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo ja Vesanto. Pilotin tarkoituksena on myös rohkaista Yhdessä ajan käyttöönottoa alueella.

Puhelinlinjat ovat avautuneet vuoden 2022 alusta. Lasten, nuorten ja perheiden neuvonta ja ohjaus- hankkeen puhelinnumero on 040 195 2836 ja se on avoinna arkisin klo 8-15, muina aikoina vastaajaan voi jättää viestin. Takaisin soitetaan seuraavana arkipäivänä. Puhelimeen vastaavat perheneuvojat Kirsi Koistinen ja Hanna Vasiljev. Lisäksi kuntien verkkosivuilla on sähköinen yhteydenottokanava, josta löytyy Apua -nappi. Sitä painamalla pääsee aina kirjoittamaan yhteydenottopyynnön työntekijöille.

PYYDÄ APUA -NAPPI

Pyydä apua -nappia painamalla voit pyytää apua tai palvelua, jättää yhteydenottopyynnön tai kysyä jotain lapsiperheiden palveluista. Vastauksen saat aina viimeistään seuraavana arkipäivänä.

 


Lisätietoja:

 

Hanna Vasiljev
Lapsiperheiden neuvonta – ja ohjaus, perheneuvoja
POSOTE20 Tulevaisuuden sotekeskus-hanke/Perhekeskus
hanna.vasiljev@pielavesi.fi
Puh. 040 832 1163

 

Kirsi Koistinen
Lapsiperheiden neuvonta – ja ohjaus, perheneuvoja
POSOTE20 Tulevaisuuden sotekeskus-hanke/perhekeskus
kirsi.koistinen@pielavesi.fi
Puh. 040 195 2836


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!