"Mielipiteesi on tärkeä, antaisitko palautetta?" - Ja palautettahan on annettu!
-

Julkaistu

"Mielipiteesi on tärkeä, antaisitko palautetta?" - Ja palautettahan on annettu!

Joulukuusta 2022 syyskuun 2023 loppuun, n.2500 kpl. Karkeasti laskettuna, joka 100. on avannut tähän mennessä sanallisen arkkunsa Pohjois-Savossa ja kertonut ajatuksistaan hyvinvointialueen toimivuudesta tai toimimattomuudesta. Palaute on monipuolisesti suuntautunut eri palvelualueille sekä -toimialueille, ollen myös hyvin ”kirjavaa” luettavaa.

Viime keväänä kohdallani alkanut työkokeilu HYTE-tiimissä, johti asiakaspalautteiden parissa tiiviimpään työskentelyyn kesäkuun alusta lähtien. Tämän kirjoituksen myötä avaan kotisivujen kautta saatujen palautteiden valossa Pohjois-Savon hyvinvointialueen alkutaipaletta asukkaiden näkökulmasta. Näissä palautteissa korostuivat selkeästi muutamat asiat.

Huoli terveydenhuollon palvelujen saatavuudesta sekä epäonnistuneet asiakaskohtaamiset

Huolet ovat ymmärrettäviä siihen nähden, mitä esim. soteuudistuksen myötä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa 16.8.2021 todettiin: ”Hoitoon pääsy nopeutuu ja palvelujen saatavuus paranee”. Nyt terveydenhuollon ammattilaiset ovat luultavimmin eturintamassa vastaanottamassa palautetta, kun näin ei heti käynytkään. Tämä väistämättä voi vaikuttaa omaan työhyvinvointiin, jolloin voimavarat asiakkaan ammattimaiseen kohtaamiseen eivät enää riitä.

Heikommassa asemassa olevien ihmisten palvelut ja terveydenhuolto

Erityisesti ikäihmiset sekä vammaispalveluita käyttävät asiakkaat toivovat tulevansa paremmin huomioiduksi. Huoli palveluiden saatavuudesta on ilmeinen sekä uusien käytäntöjen ja asiointitapojen omaksuminen aiheuttaa haasteita. Runsaasti huolta on aiheutunut erityisesti lasten hammashoidon tilasta. Myös kouluterveydenhuollon ja psykiatrian palveluiden riittämättömyys askarruttaa hyvinvointialueen asukkaita.

Ei risuja ilman ruusuja

Kiitollisia on oltu erityisesti hyvistä hoitokokemuksista, aidoista kohtaamisista sekä kuulluksi tulemisen -kokemuksista useilla palvelutoimialoilla. Tähän siteeraus Tommy Tabermanin runosta onkin oivallinen muistutus:

”Ihminen tarvitsee ihmistä ollakseen ihminen ihmiselle, ollakseen itse ihminen.”

Pohjois-Savon hyvinvointialueen strategisena tavoitteena on luoda ”Hyvinvoiva ja kukoistava Pohjois-Savo”. Matka on vasta aluillaan ja eväitä tämän tavoitteen toteutumiseksi tarvitaan. Joukosta erottui yksi varsin oivallinen palaute ”evääksi” tälle matkalle ja kohti mission toteutumista:

Jo alun askellus hyvinvointialueella kompastelee aiempien linjausten ja asiakaspalvelun kehityksen kontekstissa. Uskon silti, että ihminen on tässäkin uudessa tilanteessa ihmisen paras apu. Uskon myös, että pyritte tekemään parhaanne. Sille hyvyydelle toivotan onnistumisia, mutta katsokaa useasti peiliin ja kuunnelkaa kenttää ja ennen kaikkia asiakkaittenne arvokasta ääntä. Olette asiakkaitanne varten. Se yhtälö on pysyvä arvo. Pohjois-Savon hyvinvointialue olkoon kuukausi kerrallaan parempi instituutio. “Siihen työhön rohkeutta, reippautta ja lähimmäisrakkautta.

 

Susanna Heinonen

Projektisuunnittelija, Pohjois-Savon hyvinvointialue

HYTE- ja osallisuuspalvelualue


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!