Kohtaamispaikkana Walkkerin Olkkari - Näin aikuiset voivat luoda turvallisen tilan nuorille
-

Julkaistu

Kohtaamispaikkana Walkkerin Olkkari - Näin aikuiset voivat luoda turvallisen tilan nuorille

Perjantaina 11.11. Varkauden ja Joroisten perhekeskuksen ohjaus ja neuvonta jalkautui Nuorten Talolle, jossa järjestettiin syksyn ensimmäinen Walkers-ilta nuorisotilassa. Walkers on Aseman Lapset ry:n kehittämä toiminta ja Varkauden kaupungin nuorisopalvelut vastaa sen paikallisesta toiminnasta. Walkers on ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten läsnäoloon.

Kuva: Maiju Vaalimaa

Tärkeintä on nuorten kohtaaminen

Ilta alkoi aikuisten yhteisellä alkupalaverilla klo 17, joka on tärkeä osa Walkersin toimintaa. Palaverissa tutustuttiin toisiimme, kävimme läpi ajankohtaisia asioita, työrooleja ja mikä on illan agenda. Tärkein tehtävä illan aikana on nuorten kohtaaminen. Ovet nuorille avautuivat klo 18. Illan aikana nuorille oli tarjolla vapaaehtoisten aikuisten eli Wapareiden tekemiä wrappeja, kahvia ja limpparia. Nuorisovaltuuston edustajia oli myös tullut auditorioon pitämään karaokea.

Illan aikana nuorisotalolla kävi reilut 30 nuorta. Tunnelma oli melko rauhallinen. Nuoret pelailivat biljardia ja pingistä sekä oleilivat pienissä porukoissa. Karaoke veti puoleensa erityisesti tyttöjä, pojat keskittyivät lähinnä pelaamiseen. Yhteisinä sääntöinä oli reppujen laittaminen reppuparkkiin, asiallinen käytös ja aikuisten kunnioitus. Hienosti nuoret noudattivat sääntöjä.

Aikuiset tuovat turvaa

Paikalla oli paljon turvallisia ja luotettavia aikuisia, sillä nuorisotoimen puolelta oli kaksi vakituista työntekijää ja koulutettuja vapaaehtoisia oli kolme. Lisäksi perhekeskuksen ohjauksesta ja neuvonnasta oli mukana perheneuvoja Emmi ja sosionomiopiskelija Elena. Myös nuorisotoimen puolelta oli opiskelija, joten aikuisia oli yhteensä kahdeksan. Turvallisia aikuisia ei voi koskaan olla liikaa. Nuoret kaipaavat paljon aikuista ja huomiota. Joskus epämääräisen käytöksen takana voi olla kipuilu siitä, ettei lähellä ole aikuista, joka ottaisi tunteita vastaan tai osaisi neuvoa eri tilanteissa.

Nuorten maailmaan kuuluu selkeästi päihteistä puhuminen, kaveriporukoissa oleminen, kilpailuhenkisyys, vitsailu, nokittelu sekä musiikin kuunteleminen. Murrosikä tuo mukanaan suuria muutoksia sekä kehoon että mieleen. Usein olo tunnetaan itsenäiseksi ja vahvaksi, mutta loppupeleissä kaikilla on myös hetkiä, jolloin epävarmuus ja epätietoisuus nostavat päätään. Meidän aikuisten rooli on tukea nuoria tässä elämänvaiheessa olemalla läsnä, kuuntelemalla mutta myös asettamalla rajoituksia. On tärkeää olla kiinnostunut ja tietoinen nuorten asioista.

Kuva: Maiju Vaalimaa

Huumoria ja tarvittaessa rajojen vetämistä

Nuoret tarvitsevat yhteisiä kohtaamispaikkoja, jossa on mahdollista kokoontua valvotusti. Nuorisotyö on tärkeää ja vaatii tietynlaisen luonteen ammattilaiselta. Avoimuus ja huumori ovat valttikortteja nuorten kanssa työskennellessä. Myös tiettyä napakkuutta vaaditaan, sillä joskus nuorten tilanteet voivat kärjistyä ja tuolloin aikuisen puuttuminen on välttämätöntä.

Loppuun reflektointia sekä jakamista

Jalkautumisemme päättyi yhteiseen raporttiin klo 21, jossa illan kulku ja tunteet käytiin kaikkien osalta läpi. Yhteinen fiiliksien ja huomioiden jakaminen on tärkeää, sillä tilanteita nuorten kanssa voi olla laidasta laitaan ja joskus asiat ovat raskaitakin käsitellä yksin. Asioiden läpikäyminen on tärkeää myös työn kehittämisen ja raportoinnin kannalta.

Nuorisotoimen työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset tekevät työtään nuorten kanssa suurella sydämellä ja hyvällä fiiliksellä. Vapaaehtoisten panos on ensiarvoisen tärkeää ja tutut aikuiset lisäävät nuorten luottamusta avautua asioista tai näyttää tunteita turvallisessa ympäristössä.


"Nauttikaa lapsesta sellaisena kuin hän on - sillä tavoin hän kasvaa ja kehittyy parhaiten."
 Benjamin Spock
 


Elena Räsänen

sosionomiopiskelija/Savonia


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!