Julkaistu
Kohtaamisia ja osaamista Lapset puheeksi -menetelmäkoulutuksessa
Lapset puheeksi -menetelmä on tutkittu toimivaksi ja vaikuttavaksi menetelmäksi perheiden ylisukupolvisen pärjäävyyden lisäämiseen. Lisäksi menetelmä lisää tutkitusti työn iloa ja merkityksellisyyden kokemusta sitä käyttävien ammattilaisten keskuudessa. Jo kolmipäiväisen koulutuksen puolivälissä olen huomannut tämän olevan totta myös omalla kohdalla. Työn imu on lisääntynyt omassa työssä, kun uuden menetelmän vaikuttavuudesta on lukenut ja sen hyötyjä omaan työhön on ehtinyt itse jo näkemäänkin näin lyhyessä ajassa.
Työskentelen Kuopion kaupungilla kotiin annettavissa lapsiperhepalveluissa perheohjaajana. Perheohjaajan työssä lapset ovat puheena jokaisella asiakaskäynnillä hyvin luontevasti. Silti - tai oikeastaan juuri siksi - pidän Lapset puheeksi -menetelmää erittäin hyödyllisenä lisänä omaan työkalupakkiin. Myös koulutuspäivät itsessään ovat tuoneet työhön lisää sisältöä ja osaamista, kun on saanut tavata ihmisiä eri puolilta tulevaa hyvinvointialuetta, jotka kohtaavat perheellisiä ihmisiä työssään yli kunta- ja organisaatiorajojen.
Tutustuminen erilaisiin tahoihin, jotka työskentelevät yhdessä lasten parhaaksi kohti arjessa selviämistä ja voimavarojen riittävyyttä, on ollut yksi koulutuspäivien parhaita puolia. Keskustelut muun muassa neuvolan, kouluterveydenhuollon, perhetyön ja mielenterveystyön ammattilaisten kanssa ovat näyttäneet myös sen, miten monipuolisesta ja moneen tilanteeseen taipuvasta menetelmästä Lapset puheeksi –keskustelussa on kyse.
Kohtaamisilla ja keskusteluilla vahvistusta menetelmän käyttöön
Kolmepäiväisessä koulutuksessa Lapset puheeksi -menetelmän lokikirjat ovat olleet kovassa käytössä, ja niiden avulla on harjoiteltu Lapset puheeksi -keskustelujen läpikäyntiä niin opiskelukavereiden kanssa kuin koulutuspäivien välillä omassa työssä asiakkaidenkin kanssa. Olemme päässeet harjoittelemaan, reflektoimaan, kuuntelemaan ja kommentoimaan demokeskusteluja monipuolisesti ryhmän kanssa, ja siitä on ollut todella paljon hyötyä menetelmän käyttöönotossa.
Lapset puheeksi -menetelmä on tullut koulutuksessa tutuksi. Tuntuu luontevalta ajatella, että tämä menetelmä tulee kaikkien lasten kanssa työskentelevien tahojen käyttöön. Lapset puheeksi -menetelmä on jo näin kouluttautujankin näkökulmasta yksinkertainen mutta toimiva, asiakkaiden omaa selviytymistä, osallisuutta ja pärjäävyyttä lisäävä tapa istahtaa vertaisena perheen asioiden äärelle tutkimaan perheen arkeen kuuluvia asioita.
Menetelmän hyödyt näkyvät jo harjoitellessa
Lapset puheeksi -menetelmää käyttämällä vanhempien kanssa keskusteluun tulee luontevasti tasavertainen ote, kun vanhemmatkin tietävät etukäteen selkeästi, mitä asioita tullaan käsittelemään, ja he pääsevät itse määrittelemään arjessaan asioita vahvuuksiksi tai haavoittuvuuksiksi lapsen näkökulmasta käsin. Perhe saa itse valita sekä vahvuuksia että haavoittuvuuksia, joiden ympärille keskustelun pohjalta tehtävä toimintasuunnitelma perheen hyvinvoinnin lisäämiseksi rakennetaan.
Olen ehtinyt tehdä yhden Lapset puheeksi –harjoituskeskustelun oman asiakasperheeni kanssa, ja sain menetelmästä positiivista palautetta jo ensimmäisellä kerralla, vaikka lokikirjaa piti välillä pysähtyä lukemaan ja tarkistelemaan etenemiseen liittyviä asioita. Harjoitusasiakkaani kommentoi Lapset puheeksi –keskustelun aikana huomanneensa, miten paljon vahvuuksia heillä perheenä ja yksilöinä on monella arjen eri alueilla. Lisäksi asiakas kertoi ryhtyneensä jo toimintasuunnitelmassa sovittuihin toimiin omatoimisesti ennen seuraavaa tapaamista. Näin ollen sain huomata menetelmän toimivuuden heti ensimmäisellä yrityksellä, ja se jos mikä kasvatti omaakin innostusta menetelmän puolesta puhumiseen niin työyhteisössä kuin laajemminkin.
Suosittelen kouluttautumaan Lapset puheeksi -menetelmän käyttöön mitä pikimmiten, ja ottamaan haltuun tämän lasten ja nuorten hyvinvointia parantavan tavan keskustella yhdessä perheiden parhaaksi. Menetelmästä hyötyvät sekä perheet että me työntekijät, todellinen win-win, siis!
Tiina Lappalainen
Perheohjaaja
Kuopion kaupunki / lapsiperhepalvelut