Apua! Miten selviän kesästä? Kesäloma voi tuoda haaveiden mukana myös kovia paineita perheisiin
-

Julkaistu

Apua! Miten selviän kesästä? Kesäloma voi tuoda haaveiden mukana myös kovia paineita perheisiin

Kesään liitetään pitkän talven aikana odotuksia, toiveita ja unelmia. Odotettuun kesään ja mahdolliseen lomaan liittyy ihania odotuksia, mutta se voi olla myös toiveiden törmäyspiste. Perhekeskuksen neuvonta ja ohjaus palvelusta lähdimme miettimään millaisia paineita kesään voi perheissä liittyä.

Juhannus Ylä-Savossa Kuva: Riitta Airaksinen, Ylä-Savo

(Kuva: Juhannus Ylä-Savossa. Kuva: Riitta Airaksinen, Ylä-Savo. SavoGrow)

Lomakauden alku johdattaa huomaamaan, että suunnitelmia pitäisi alkaa toteuttamaan, mutta hidasteena voivat olla esimerkiksi taloudellinen tilanne, yhteisen ajan puute, työkiireet tai perheenjäsenten erilaiset odotukset. On hyvin tavallista, että arjen pyörityksen jäljiltä vanhempien voimavarat voivat olla koetuksella. Tunnistamme, että moni elää ristiriidan keskellä sillä kesäaika ja loma sisältää muitakin asioita kuin, ihania täydellisiä hetkiä. Vanhemmille voi tulla tunne poikkeavuudesta ja epäonnistumisesta, vaikka siitä ei olekaan kysymys.

Lapsille hoitoa ja nuorille tekemistä

Kesä merkitsee monessa perheessä lasten hoidon järjestämistä päiväkotien loma-aikojen ja koulun loma-ajan vuoksi. Ujon lapsen vieminen varahoitopaikkaan voi olla perheelle raskas prosessi. Osalla perheistä voi olla isovanhempien ja sukulaisten apu näissä tilanteissa. Kaikilla tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole.

Koulun loma-aika on pidempi kuin useimpien vanhempien loma. Lomailevat koululaiset kaipaavat tekemistä ja ruokaa. Näiden järjestäminen voi kuormittaa perheitä. Kotona pientä lasta hoitavalle on iso muutos järjestää puuhakkaille koululaisille tekemistä ja olla monta kertaa päivässä valmistamassa heille ruokaa. Pieniä koululaisia ei ole myöskään hyvä jättää yksin kotiin pitkäksi aikaa. Mikä ratkaisuksi? Jokaisen perheen elämäntilanne on yksilöllinen eikä kaikenkattavia ratkaisuja ole. Apua ja tukea on kuitenkin tarjolla ja eikä yksin tarvitse selvitä. Ole siis yhteydessä vaikkapa perhekeskuksen ohjaukseen ja neuvontaan. Mikään ajatus tai murhe ei ole liian pieni.

Kesäloma – erilaisia toiveita täynnä

Miten voisimme ottaa perheenjäsentemme eri toiveet huomioon kesäloman suhteen? Toisinaan tämä saattaa vaatia kompromisseja. Joku perheessä voi haluta tavata sukua ja ystäviä ja toinen levätä riippumatossa kaikessa rauhassa. Jollekin kesälomassa parasta on päästä rakentelemaan ja korjaamaan omia nurkkia tai toisten talkootyömaalle.  Monelle kesän kohokohtia ovat kesätapahtumat ja festarit. Perheen kesäsuunnitelman kokoaminen ei olekaan aivan helppo tehtävä. Olisi tietysti ihanaa, että jokainen saisi kesäohjelmaan jotain toivomaansa. On tärkeää, että kaikki perheessä tuntevat tulevansa kuulluksi.

Vääränlaista kipinöintiä parisuhteeseen

Tämä toiveiden törmääminen saattaa kiristää myös vanhempien välejä. Parisuhteen pienet ja isot pulmat nousevat esille kun yhdessäoloaikaa on enemmän. Voisiko oman hyvinvoinnin parisuhteessa ottaa esille jo ennen lomaa rakentavassa hengessä? Näin itseä vaivaavat asiat voidaan käsitellä jo, ennen kuin ne hiertävät liiaksi ja räiskyvät ilmoille hallitsemattomasti.

Tavoitteena yhteinen aika

Me aikuiset saatamme luulla, että lapset toivovat kesään erityisiä elämyksiä: lomamatkoja ja huvipuistovierailuja. Tällaiset kokemukset ovat varmasti hienoja eikä niissä itsessään ole mitään väärää. Ne kuitenkin vaativat paljon ajallisesti ja rahallisesti eivätkä ole monelle meistä mahdollisia. Onkin hyvä pitää mielessä, että lapsille tärkeintä on kuitenkin aikuisen huomio ja yhdessä vietetty aika. Erityisesti sellainen aika, jolloin vanhempi on heidän kanssaan läsnä ja hyvällä mielellä. Yhteiset hauskat tekemiset ja hassuttelut jäävät mieleen vaikka ne eivät olisikaan missään hulppeissa puitteissa.

Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia

Lapselle eri leikkipuistoon meneminen tutun sijasta voi olla elämys. Uudella metsäpolulla seikkailu ja naapurikylän uimaranta voivat olla kesän kohokohtia. Perheen yhteinen pienikin pyörälenkki jää erityisenä mieleen. Eväsretki viltillä lähiluonnossa tai teltassa yöpyminen on monelle unohtumaton muisto. Moni mukava asia on edullista tai ilmaista.

Omat eväät on huippu juttu! Ne voi ottaa sopivalla hetkellä esille. Omenan- ja porkkananpalat pakasterasiassa, leivät ja mehua pullossa eivät paljoa maksa. Niiden tuoma ilo on eväiden laittoon menevää energiaa suurempi. Usein ruoka maistuu ulkona paremmalta. Itse eväiden askartelukin voi olla perheelle hauska kokemus. Lasten luovuus ruoanlaitossa tuppaa olemaan melkoista.

Kun sinulla on hyvä olla, lapsella on hyvä olla

Hyvissä kesähetkissä on keskeistä hyvä tunnelma, jonka lapsi aistii. Kokemus siitä, että vanhemmalla on hyvä olla hänen seurassaan.  Aikuisen olisi hyvä pysähtyä huomaamaan, mitä noissa hetkissä on ja olla kiitollinen niistä. Ei kannata hukata arvokkaita hetkiä miettimällä sitä, mitä puuttuu. Tarpeet ovat jokaisella erilaisia, mutta tarvitsemmeko oikeasti kaikkea materiaa mitä ympärillä markkinoidaan. Yltäkylläisyyden näkeminen voi sokaista. Osaisimmepa nähdä lähelle ja huomata sen mikä oikeasti on arvokasta.

Kokeiluilla uusia ratkaisuja arkeen?

Hyvinointialueellamme kokeillaan parasta aikaa uusia, matalan kynnyksen ohjauksen ja neuvonnan palveluja perheille. Ei ole tilanteita, jotka olisivat liian pieniä yhdessä ratkottaviksi. Mitä aikaisemmin asiat otetaan puheeksi, sitä helpompi niitä on lähteä ratkomaan.

Perheiden sähköinen asiointikanava


Lisätietoja:

Kirsi Koistinen, Perheneuvoja, kirsi.koistinen@pielavesi.fi

Hanna Vasiljev, Perheneuvoja, hanna.vasiljev@pielavesi.fi


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!