Julkaistu
Yhdessä opetellen kohti parempaa sepelvaltimotaudin hoitoa Pohjois-Savossa
Tiedämme, ettei sepelvaltimotautiin liittyvä jatkohoito sydäntapahtuman tai sepelvaltimotoimenpiteen jälkeen toteudu parhaalla mahdollisella tavalla. Tätä haastetta lähdettiin taklaamaan ottamalla mukaan digitaalinen hoitopolku jatkohoidon tueksi.
Valokuvassa Katja Soininen & Kati Valtola
Digihoitopolkua on rakennettu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyöllä
Digihoitopolun rakentamisen lähtökohtina olivat potilaiden kokemukset uuden sairauden yllättäessä ja nykyiset tiukentuneet sepelvaltimotaudin hoitosuositukset. Vuoden 2021 aikana työstettiin vuoden mittainen hoitopolku, joka jatkuu erikoissairaanhoidon jälkeen perusterveydenhuollossa. Kehittämistä tehtiin Harjulan sairaalan sydänhoitajan ja Nilsiän terveysaseman vastaanottojen henkilökunnan kanssa. Potilailta saamme palautetta ja kehittämisehdotuksia digihoitopolun toimivuudesta.
Digihoitopolun kautta potilas saa tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa sairaudesta sekä tukea omahoitoon, mahdollisuuden olla yhteydessä ammattilaiseen viestien, chatin tai vaikkapa etävastaanoton kautta.
Kehittäminen on vasta alussa – kädet saveen!
Tämä alkuvuosi on opettanut meille, miten monimuotoista työ perusterveydenhuollossa on ja kuinka siellä käytetään jo erilaisia digitaalisia ratkaisuja. Kun saamme mukaan lisää perusterveydenhuollon ammattilaisia sekä potilaita kehittämään hoitopolkua uskomme, että saamme näin muodostettua uusia toimivia kokonaisuuksia ja toimintatapoja. Tavoite on, että palvelu vastaa todelliseen potilaan sekä terveydenhuollon tarpeeseen ja integroituu sujuvaksi osaksi arkea.
Toivomme, että tähän sepelvaltimotautipotilaan ja laajemmin valtimotautipotilaan hoitopolun rakentamiseen osallistuu laajasti terveydenhuollon ammattilaisia eri lähtökohdista. Mukaan tarvitaan kokeneita sydän- sekä valtimotautihoitajia, digitaalisesta kehittämisestä innostuneita ja ehkä alaa opiskelleita sekä perusterveydenhuollon lääkäreitä. Työtä tehdään yhdessä, opetellen uusia digitaalisia palveluratkaisuja ja hioen käytänteitä potilaiden kanssa.
Luodaan yhdessä toimintamalli, joka istuu hyvin meille savolaisille ja on ehkä monistettavissa myös muille hyvinvointialueille.
Mukaan kolmas sektori
Sen lisäksi, että haluamme jalkauttaa vasta julkaistua Valtimotautipotilaan hoitoketjua Pohjois-Savon alueella, haluamme parantaa jatkokuntoutuksen toteutumista tai paremminkin sydänvalmennusta kaikille pohjoissavolaisille sepelvaltimotautipotilaille. Tässäkin lisäpotkua tuo digitaalisuus kuten Sydänliiton sekä paikallisen Savon sydänpiirin tuottamat verkkokuntoutusratkaisut.
Miten pääset mukaan kehittämään?
Hae sähköisen asioinnin kehittäjäksi »
Ilmoittaudu sepelvaltimotaudin verkkokuntoutuksen suunnittelun avoimeen työpajaan »
Lisätietoja:
Katja Soininen
Hankekoordinaattori
Sähköinen asiointi ja digihoitopolut
Kati Valtola
Kardiologi, KYS - Sydänkeskus
Mikä on digihoitopolku?
- Sepelvaltimotaudin digihoitopolku on rakennettu Terveyskylän Omapolku-alustalle
- Lisätietoa Terveyskylän digihoitopoluista
- KYSin Sydänkeskuksessa avattiin uusi digihoitopolku sepelvaltimotautiin sairastuneille (psshp.fi)
Valtimotautipotilaan hoitoketju