Mörkö voidaan voittaa yhdessä!
-

Julkaistu

Mörkö voidaan voittaa yhdessä!

Kuka lohduttaisi Nyytiä on yksi Muumi tarinoista. Nyyti on yksinäinen ja arka eikä hän uskaltanut puhua kenellekään mitään. Samankaltaisia Nyytejä kohtaavat lasten kanssa työskentelevät aikuiset. Nyytiltä ystävyyden solmiminen vaati heittäytymistä ja rohkeutta. Samankaltaista rohkeutta vaaditaan vanhemmilta ja lapsilta heidän avatessa kotinsa ja ajatuksena ammattilaisille heille tuntemattoman tilanteen edessä.

Luottamus yhteen lisää luottamusta muihin

Muumitarinassa Nyyti ystävystyi ensin Tuitun kanssa, jonka jälkeen hän uskalsi kesyttää jopa mörön. Kun perheellä tai lapsella rakentuu luottamus yhden ammattilaisen kanssa, he voivat uskaltautua tarkastelemaan elämäänsä myös laajemman ammattijoukon kanssa. Yhdessä pohtien on mahdollisuus löytää keinoja oman ja perheen tilanteen kohenemiseen. Joskus myös ammattilaiset voivat tuntua möröiltä, mutta heidät lähelle päästäessään voi huomata, että mörkö olikin vain itsenä rakentama mielikuva. 

Puheeksi ottaminen on aina mahdollisuus saada apua

Kenenkään ei tarvitse selviytyä yksin, eikä kukaan selviä aina yksin. Ennen perheet ja asuinalueet olivat yhteisöllisempiä, nykyisin meillä on mahdollisuus kokea yhteisöllisyyttä myös lasten, nuorten ja perheiden kanssa tekevien ammattilaisten ja vapaaehtoisten toimesta. Meille haitallista suojautumisen ja vaikenemisen kulttuuria olisi suotavaa murentaa ainakin sen verran, että rohkenisimme pyytämään apua ja ottamaan apua vastaan silloin, kun emme pärjää yksin. Väsymyksen tai yksin pärjäämättömyyden esiin tuominen on vahvuutta. Puhumisen kulttuurin vahvistaminen on jokaisen etu. Mitä varhaisemmin rohkenemme ottamaan asioita puheeksi, sitä varhaisemmin saamme apua ja tukea elämämme haasteisiin. 

Yhdessä ajalla ratkaisuja etsitään perheen kanssa yhdessä

Lohdutettavia Nyytejä kohtaa työssään myös Esko Rasa Siilinjärven perheneuvolassa, jossa hän toimii sosiaalityöntekijänä. Siilinjärvellä on toiminnassa Yhdessä aika, johon kokoontuu perheen ympärille heille tärkeitä ihmisiä, ammattilaisia ja lähipiirin henkilöitä. Perhe saa itse valita, keitä he haluavat kutsua mukaan pohtimaan heidän haastavaa elämäntilannettaan sen helpottamiseksi. Rasa kertoo tällaisen työskentelymallin olevan paikkansa ansainnut. Perheet ovat pitäneet siitä, ettei heidän tarvitse käydä asiaa läpi monta kertaa erikseen, jolloin perheiden kuormitus vähenee. Ajoittain Rasa pohtii, mille perheistä tuntuu, kun heidän ympärillään on tapaamisissa niin paljon ammattilaisia tai toisaalta hoksasivatko he yhdessä pyytää kaikki olennaiset tahot mukaan tapaamiseen.

Uusi tapa toimia nostaa hyvän esille 

Kyseessä on toimintakulttuurin muuttaminen yhdessä toimimiseksi asiakkaan näkökulmasta. Tämä on tärkeä muutos tilanteessa, jossa perheiden problematiikkaan on huomattu tulleen kerroksellisuutta ja palvelut ovat ruuhkautuneet. Keskeistä Yhdessä ajalla on, että istunnossa nostetaan aina esille, mikä perheessä on toimivaa ja hyvää. Hyvän esiintuominen auttaa voittamaan myös pelkoja ja tuo lohtua haasteiden keskelle!

Lisätietoa:
Pauliina Rissanen
hankesuunnittelija
Tulevaisuuden sote-keskus
+358 44 740 2356
pauliina.rissanen@siilinjarvi.fi
Yhdessä aika Siilinjärvellä perustuu POSOTE20-hankkeessa edistettävään monitoimitoimijaiseen yhteistyömalliin.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!