Osallisuusviikko 15.–19.2.2021 - Osallisuustyön työkalut käyttöön!
-

Tietoa tapahtumasta


Ajankohta: -

Tapahtumapaikka: Teams-tapaaminen

Tapahtuman kohderyhmä: Osallisuutta edistävät hanke- ja kuntatoimijat, järjestötoimijat, tutkijat sekä kaikki aiheesta kiinnostuneet.


Lisätiedustelut

Tapahtumien sisältöön liittyvät kysymykset: Misha Henriksson, Etelä-Suomen aluekoordinaattori, misha.henriksson@thl.fi
029 524 7920

Ilmoittautumiseen ja tapahtumien viestintään liittyvät kysymykset: Kaisa Nissi, viestintäsuunnittelija, kaisa.nissi@thl.fi
029 524 7023

-

Osallisuusviikko 15.–19.2.2021 - Osallisuustyön työkalut käyttöön!

Osallisuuden edistäminen onnistuu, kun hyödynnetään tietoa osallisuudesta, arvioidaan toiminnan vaikutuksia ja levitetään hyviä tuloksia muille. Osallisuusviikolla pääset tutustumaan käytännön työkaluihin osallisuustyössä. Tilaisuudet on suunnattu osallisuuden edistäjille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Sokra-koordinaatiossa kehitetyt työkalut tukevat osallisuutta edistävän toiminnan suunnittelua, arviointia ja raportointia. Toivomme, että ne voivat tulla pysyväksi osaksi osallisuustyön työkalupakkia toimien näin konkreettisena apuna työssä.

Tervetuloa tutustumaan työkaluihin ja kokeilemaan niitä myös itse! Kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia.

Aika: 15.2.–19.2.2021 klo 9.00–10.30.

Osallistuminen työpajoihin: Tilaisuudet järjestetään etäyhteyksillä Teams-sovelluksessa. Osallistumislinkit lähetetään ilmoittautuneille tilaisuuksia edeltävällä viikolla (vk 6).

Osallisuusviikon työpajojen ohjelma ja ennakkomateriaalit:

Kukin työpaja noudattaa samaa ohjelmarunkoa. Työpajojen järjestäjinä ja yhteyshenkilöinä toimivat aluekoordinaattorit Misha Henriksson ja Elina Pekonen.

  • Tervetulosanat
  • Työkalun esittely
  • Keskustelua työkalusta ja sen hyödyntämisestä

Ma 15.2. klo 9.00-10.30 Osallisuustyön johtaminen kunnissa

Kunnat johtavat paikallisesti tehtävää osallisuustyötä. Osallisuus vahvistuu, kun asukkaat ja paikalliset toimijat voivat osallistua alueen kehittämiseen alusta alkaen. He neuvottelevat toivotuista tuloksista sekä tuottavat sellaisia toimintoja ja palveluja, joilla toivottuihin tuloksiin päästään. Tavoitteet, niiden toteuttaminen, seuranta ja arviointi kannattaa kirjata yhdessä ylös esimerkiksi kunnan tai alueen osallisuusohjelmaksi. Tule kuulemaan konkreettisista työkaluista osallisuustyön johtamiseen ja koordinointiin.

Työpajan alustajina toimivat tutkimuspäällikkö Anna-Maria Isola ja hankepäällikkö Anna Keto-Tokoi.

Ti 16.2. klo 9.00–10.30 Osallisuuden kokemuksen mittaaminen ja arviointi

Osallisuusindikaattori on mittari, joka on kehitetty erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden kokemuksen seurantaan. Sen sovelluksia ovat osallisuuskysely sekä osallisuustesti. Tule kuulemaan, mitä osallisuutta mittaamalla saadaan selville ja miten osallisuuden kokemuksen muutosta voidaan arvioida.

Työpajan alustajan toimii arviointitutkija Marko Nousiainen.

Ke 17.2. klo 9.00–10.30 Osallisuuden 24 apukysymystä

Osallisuuden 24 apukysymystä ovat konkreettinen työkalu toiminnan suunnittelun, itsearvioinnin ja raportoinnin tueksi. Kysymykset pohjautuvat osallisuuden viitekehykseen ja kolmeen osallisuuden osa-alueeseen: osallisuus omassa elämässä, osallisuus yhteisöissä ja vaikuttamisen prosesseissa sekä osallisuus yhteisestä hyvästä. Ota kysymykset käyttöön ja tule keskustelemaan toiminnastasi niiden pohjalta!

Työpajan alustajana toimii aluekoordinaattori Elina Pekonen.

To 18.2. klo 9.00–10.30 Tasan yhdessä -työkalu

Tasan yhdessä -työkalu auttaa arvioimaan toimintaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Tule tutustumaan siihen, miten työtä voi kehittää yhä tasa-arvoisempaan suuntaan ja miksi sitä kannattaa tehdä.

Työpajan alustajana toimii aluekoordinaattori Misha Henriksson.

Pe 19.2. klo 9.00–10.30 Osallisuuden palaset: mallintamistyö Sokrassa

Tutustumme siihen, miten Sokra on tehnyt Osallisuuden palaset -mallintamistyötä yhdessä ESR-hankkeiden kanssa. Teemakokonaisuudet ja mallit auttavat tekemään osallisuutta lisääviä tuloksia näkyviksi. Kannustamme kaikkia hyvien osallisuutta edistävien käytäntöjen mallintamiseen!

Osallisuuden palaset lisäävät heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta
Tunnista ja kuvaa osallisuuden palanen
Osallisuuden edistämisen mallit

Päivän alustajana toimii tutkija Minna Kukkonen.

 

Voit osallistua joko yksittäisiin työpajoihin tai koko viikon ohjelmaan. Ilmoittaudu 7.2.2021 mennessä tästä.


Kutsu kaveri mukaan!